Polecane książki

wtorek, 15 lutego 2011

Jak uniknąć zepsucia się wędlin domowych?

Podstawowym   warunkiem   zapobiegającym   psuciu się kiełbas jest zachowanie jak największej czystości poczynając od surowca, kończąc na magazynowaniu.

Najczęstszymi powodami psucia się wędlin jest niewłaściwe przechowywanie. Pomieszczenie, w którym przechowywane są kiełbasy, musi być przede wszystkim suche, przewiewne i o niskiej temperaturze.

Środowisko wilgotne powoduje wilgotnienie powierzchni kiełbas, a w ślad za tym rozmnażanie się drobnoustrojów (bakterii i pleśni), wreszcie szybkie zmiany zewnętrzne i wewnętrzne kiełbas i psuci się produktu.

Temperatura pomieszczeń powinna być stała bez nagłych  wahań, które bardzo szkodliwie oddziałują na jakość przechowywanych produktów.

Jak zrobić chleb domowym sposobem >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz