Przygotować: 2 kg wieprzowiny chudej, 2 kg wieprzowiny
tłustej, 10 dkg soli, 1/2kg cebuli, 1 dkg pieprzu, majeranek, 2 ząbki
czosnku (można przyrządzić również kiełbasę bez czosnku),
1 dkg saletry, 3 szklanki wody, cienkie jelita wieprzowe.
Mięso pokrajać na drobną kostkę nożem, utłuc lub zemleć pieprz, utrzeć majeranek tak, aby otrzymać jedną łyżkę stołową, cebulę utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę, saletrę zmieszać z solą. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrabiać dolewając stopniowo wodę.
Ile wlać wody?
Wody należy wlać tylko tyle, aby cała jej ilość została pochłonięta przez mięso. Zamiast wody można użyć rosołu wygotowanego z kości, ale wówczas kiełbasa będzie mniej trwała. Wyrobionym farszem napychać jelita za pomocą maszynki. Kiełbasę obsuszyć na wietrze i powiesić w suchej, chłodnej, lekko przewiewnej spiżarni. Przygotowaną w ten sposób kiełbasę można przechowywać ponad 3 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz