Polecane książki

czwartek, 28 kwietnia 2011

Domowy baleron swojski

Przygotować 2 karkówki wieprzowe bez kości, sól w ilości 4 dkg na   1   kg   mięsa,   1/4   łyżeczki   saletry,   1/4   łyżeczki   zmielonych przypraw.

Karkówkę dobrze natrzeć solą zmieszaną z saletrą i przyprawami, włożyć do kamiennego garnka, nakryć mięso denkiem i obciążyć kamieniem. Marynować przez 12 dni, odwracając mięso każdego dnia na inną stronę. Po 15 dniach baleron wyjąć, opłukać, obsuszyć na wietrze, zawinąć ciasno w błonę zdjętą z sadła, osznurować i wędzić w ciepłym dymie przez 4 dni. Po uwędzeniu gotować przez 1,5 godziny i pozostawić do zupełnego ostygnięcia w wodzie, w której się gotował. Balerony można przechowywać około 4 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz