Polecane książki

niedziela, 24 kwietnia 2011

Szynka domowa cielęca przepis

Z dużej tylnej ćwiartki cielęciny odciąć nerkówkę i kość goleniową, natrzeć mocno solą i przyprawami (jak szynki na surowo) i zostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach mięso włożyć do dużego garnka.

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem listka bobkowego, pieprzu, ziela angielskiego i goździków. Wodę ostudzić, zalać nią cielęcinę, nakryć deseczką i obciążyć kamieniem. Marynować 2—6 tygodni.   Spożywać  po  ugotowaniu lub   upieczeniu   (można uprzednio szynkę naszpikować słoniną).

Szynka cielęca jest bardzo smaczna również wędzona. Wędzi się 6 godzin w zimnym dymie albo 1 godzinę w gorącym. Do dłuższego przechowywania nie nadaje się.

1 komentarz:

  1. JWT Casino No Deposit Bonus Code | Dec 2021
    You can withdraw this welcome 원주 출장마사지 bonus 광주광역 출장샵 at the JWT casino 창원 출장샵 using the links provided in this page. The bonus code is 전라북도 출장마사지 STARMATCH. JWT 동두천 출장마사지 Casino No Deposit

    OdpowiedzUsuń