Polecane książki

poniedziałek, 7 marca 2011

Kiełbasa rosyjska przepis

Przygotować: 2 kg wołowiny, dobrego gatunku, 5 kg chudej wieprzowiny, 3 kg słoniny, 35 dkg soli, 3 g saletry, 2 dkg cukru, 1 dkg pieprzu, 1/2 dkg ziela angielskiego, 3 g kardamonu, 1/4 1 wina typu „Madera", osłonki wołowe środkowe lub jelita sztuczne.

Mięso dokładnie wyżyłować, pokrajać na kawałki, zmieszać z solą, saletrą i cukrem, wynieść w chłodne miejsce na 5 dni. Po pięciu dniach przepuścić mięso przez maszynkę, dodać zmielone przyprawy i wyrabiać aż masa stanie się jednorodna i gładka. W czasie wyrabiania dodawać po trochu wino, tak aby całość jego została wchłonięta przez mięso.


Następnie dodać do masy pokrajaną w 2—3 mm kostkę słoninę, całość wymieszać. Jelita wytrzeć do sucha z obydwu stron i bardzo ściśle napełniać farszem, końce jelit ciasno związać. Gotowe kiełbasy rozwiesić w chłodnym miejscu na 2 dni, aby farsz dobrze osiadł w jelitach, następnie przenieść kiełbasy do wędzarni i wędzić zimnym dymem w ciągu 6 dni. Po uwędzeniu zawiesić w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu na 25 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz