Polecane książki

czwartek, 24 marca 2011

salami na spirytusie

Przygotować: 8 kg wieprzowiny, 2 kg wołowiny, 2 kg słoniny,
35 dkg soli, 3 dkg saletry, 1 dkg kopru, 1/2 dkg pieprzu, 1/4 dkg
liści  bobkowych,   5   goździków, 1/2 dkg  gałki  muszkatołowej,
2 dkg czosnku, 1 szklankę spirytusu, jelita wołowe proste.

Wieprzowinę i słoninę pokrajać w drobną kostkę, wołowinę zemleć w maszynce,przyprawy korzenne potłuc i przesiać. Mięso i słoninę wymieszać z korzeniami i spirytusem, dobrze wyrobić i nadziać tym farszem proste jelita wołowe, lub wieprzowe podzielone na pół metrowe odcinki. Końce jelit zawiązać, kiełbasy poukładać na stole, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i przetrzymać przez noc. Zawiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni, aby kiełbasy obeschły i wędzić w zimnym dymie przez 12 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz