środa, 2 marca 2011

Parówki domowe przepis

Przygotować: 4 kg bardzo tłustej wieprzowiny, 5 kg cielęciny,
1 kg słoniny (lub mniej — w zależności od tego czy wieprzowina
jest tłusta),  20  dkg soli,  2  dkg  saletry,  1  dkg pieprzu,  woda,
cienkie jelita baranie.

Wieprzowinę i cielęcinę pokrajać na kawałki, bardzo dokładnie wyżyłować, zmieszać dokładnie z solą i saletrą i odstawić na 12 godz. Następnie mięso przepuścić trzy razy przez maszynkę, zakładając za drugim razem gęste sitko, wyrabiać dodając po trochu zimnej wody (dodać tyle wody ile mięso potrafi wchłonąć).


Do masy mięsnej dodać zmielone przyprawy i znowu wyrabiać, aż otrzyma się gładką, lśniącą, jednorodną masę mięsną. Napełniać cienkie jelita baranie za pomocą maszynki przekręcając jelito (formując w ten sposób poszczególne parówki) co 10 cm. Po napełnieniu jelit sznury parówek zawiesić w wędzarni i opiekać je w gorącym dymie, albo też wędzić w dymie ciepłym, rzucając je następnie na parę minut do wrzącej wody (nie gotować), tak jak serdelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz